torsdag 31 december 2015

Årets Album 2015, plats 11: BLACK BREATH - Slaves beyond death

Den sista dagen på 2015 är här och således också det sista inlägget på Veckans Vrål detta år. Äran att avsluta ett på många sätt fantastiskt år tillfaller Black Breath, som med Slaves beyond death knipit plats 11 på den never ending story som listan över årets bästa album 2015 är. Det Seattlebaserade bandet fångade min uppmärksamhet med förra skivan Sentenced to life (2012) med sin tunga hybrid av sludge, death, crust och hardcore. Då låg tyngdpunkten mer åt det sludgiga (förs in som nytt ord i SAOL 2016) och bandets influenser av hardcore var mer närvarande. På Slaves beyond death har Black Breath skapat en tingest som lutar betydligt mer åt ren death metal. Det typiska gitarrsoundet som Entombed och Dismember skapade en gång i tiden med distpedalen "Boss HM-2 Heavy Metal Pedal" är i högsta grad närvarande på den snyggt producerade skivan, som allmänt ger sköna vibbar av tidig svensk death metal signerat banden ovan. För övrigt är det Kurt Ballou från Converge som står för produktionen. Med de ingredienserna givna förstår ni att det blir succé.

Fler melodiösa inslag har fått plats på Slaves beyond death, med introt och solot på fantastiskt kompletta spåret "Seed of cain" som krona på verket. Lugnt malande "Arc of violence", som med en smittande melodisk slinga sätter sig på hjärnan direkt, och hårt slående "Reaping flesh" är metalpropaganda rakt igenom. Instrumentala och fina avslutningen "Chains of the afterlife" är en fin återblick mot tidig Metallica och är metalmagisk i sitt utförande. När de snygga gitarrslingorna tonar ut i outrot lämnas jag med den där så välkomna känslan av att bara vara. Metal alltså.  Bara vara metal. Du fattar...

Jag vill aldrig sluta gotta mig i alla fantastiska album som snurrat i lurarna detta år. Tur då att vi endast är halvvägs och att topp tio kommer under de första, bakfullt trevande dagarna av 2016. Tills dess, Gott Nytt År!

Black Breath. Foto: Southern Lord



HELA LISTAN:
11. Black Breath - Slaves beyond death
12. Ghost - Meliora
13. Napalm Death - Alex predator - Easy meat
14. Monolord - Vænir
15. Eidola - Degeneraterra
16. Ghost Bath - Moonlover
17. Soilwork - The ride majestic
18. Raised Fist - From the north
19. Turnstile - Nonstop feeling
20. Parkway Drive - Ire


Kramar VV

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar