lördag 9 januari 2016

Årets album 2015, plats 3: BARONESS - Purple

En bidragande faktor till att detta monster till liståtagande dragit ut på tiden är att det var en skiva som inte behagade se dagens ljus förrän några dagar innan jul. Och jag hade på känn att det inte var värt att mejsla ut någon lista förrän ett av förra årets mest emotsedda släpp kommit ut, det vill säga Baroness fjärde fullängdare Purple. Det visade sig att jag gjorde rätt i att vänta.

I klassen "årets bragd" har kvartetten från Savannah, Georgia vunnit redan. 2012 var man med om en allvarlig busskrasch i England med så pass allvarliga skador att trummisen Allen Blickle och basisten Matt Maggioni senare fick lämna bandet. Nick Jost och Sebastian Thomson har ersatt och Baroness har med Purple lyckats kröna sin färgstarka diskografi med ett sjuhelvetes fin comeback.

Sällan, om någonsin, har det låtit så här hjärtligt om det progressiva stoner metalbandet, som höjt sitt låtskriveri några snäpp på Purple. Bandets musik har polerats jämfört med tidigare, det är renare och mer melodiöst och man har lagt till sig med riktigt allsångsvänliga refränger. John Baizleys sång låter bättre än någonsin och det är stundtals arenarocknivå på härligheten. Samtidigt har inget av det som alltid varit Baroness storhet gått förlorat. Kvar är de fantastiska riffen och det progressiva i låtbyggandet.

Sammantaget har Baroness förblivit sitt sanna jag, men helt enkelt blivit vackrare. På Purple finns en av årets bästa låtar i "Shock me". Den refrängen alltså. Också "Try to disappear" och "Chlorine and wine" är episka bidrag till rockhistorien. Lugna "If I have to wake up (would you stop the rain)" är en finstämd historia som jag slänger in som presumtiv bröllops- och begravningslåt när det nu blir aktuellt. Innan de övergångsriterna är aktuella kan vi tillsammans boka in att vi kommer dricka öl till Purple för resten av livet.
Baroness. Foto: beardedgentlemenmusic.com



HELA LISTAN:
3. Baroness - Purple
4. Elder - Lore
5. Khemmis - Absolution
6. God Mother - Maktbehov
7. Tribulation - The children of the night
8. Panopticon - Autumn eternal
9. High On Fire - Luminiferous
10. Minsk - The crash and the draw
11. Black Breath - Slaves beyond death
12. Ghost - Meliora
13. Napalm Death - Alex predator - Easy meat
14. Monolord - Vænir
15. Eidola - Degeneraterra
16. Ghost Bath - Moonlover
17. Soilwork - The ride majestic
18. Raised Fist - From the north
19. Turnstile - Nonstop feeling
20. Parkway Drive - Ire

Kramar VV

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar